Bir köpekle büyüyebilmek ve evinizde bir köpek olması özellikle çocukluk döneminde birçok yönden avantajlı bir durumdur. Evinizde size bağlı bir hayat arkadaşınız olması ve hayvanlara dokunarak büyümek gelişimi destekler. Aynı zamanda psikolojik olarak da her zaman zinde olmanızı sağlar. Hem sizin hem de köpeğiniz için onu tutma ve kucaklama biçiminiz önemlidir.
Köpeğinizi doğru kucaklarsanız hem zarar görmesine engel olabilir hem de sizinle daha sağlıklı bir bağlanma yaşamasını sağlayabilirsiniz.
Gelin, köpeği doğru kucaklama önerilerini sıralayalım;
Köpeklerin hızlı ve çevik hareket etmesini sağlayan bölümleridir. Özellikle yavru köpekler için bacakları her şeyleridir. Ancak köpeklerin bacakları havada asılı olduklarında vücut ağırlıklarını taşıyacak güçte değildir. Köpekleri ön kollarından tutarak bebek gibi kaldırmak çok yanlı bir davranıştır. Buna ek olarak köpeğinizi koltuk altlarından tutarak kaldırmanız da yanlış olacaktır.
Köpeğinizi göğsünden ve kalçasından destekleyerek kaldırmalısınız. Ön kollarından kaldırırsanız dirsek, omuz, ön parmak, omurga bölgesine bir güç uygulanır. Buna bağlı olarak ön kol ve omurgayı destekleyen kaslar zorlanır. Bu durumda ligament yırtılması, omuz ve dirsek çıkması, kemik ve kıkırdakların zarar görmesi söz konusu olabilir.
Köpeğiniz her ne kadar sizinle bir bağ kursa da bir acı hissettiğinde bunu dile getiremeyebilir. Bazı köpekler bir durum onu rahatsız ettiğinde size bunu belli etmez. Ağrı eşiği çok yükselmeden birçok köpek bir tepkide bulunmaz. Köpeğiniz sızlanmaya ve homurdanmaya başladığı zaman rahatsız olduğunu unutmayın.
Köpeğiniz kaçınma, mücadele etme, göz kaçırma, dudaklarını yalama, gözlerinin akını gösterme ya da esneme gibi davranışlar gerçekleştiriyorsa anksiyete belirtileri olduğunu söyleyebiliriz. Köpeğinizi rahatsız eden bir durum varsa bu belirtiler ortaya çıkacaktır. Bu durumları sezdiğinizde derdini anlamaya çalışın.
Köpek sahiplerinin yaptığı hatalardan en önemlisi köpeğin sıkıştırılması ya da ensesinden farklı yollarla kaldırılmaya çalışılmasıdır. Anneleri küçüklüklerinde köpeklerinizi o şekilde taşısa da büyümeye başladıklarında bu taşıma şekli yanlıştır. Bir süre sonra köpekleriniz ensesinden kaldırıldığında rahatsız olmaya başlayacaktır.
Köpeğinizin Sizi Sebepsiz Yere Isırdığını Düşünmeyin
Köpekler bazen insanları ısırabilmektedir. Hatta bazen köpek sahipleri sebepsiz yere köpeklerinin kendilerini ısırdıklarını dile getirmektedir. Ancak köpeğinizin sizi hiçbir sebep yokken ısırdığı doğru bir düşünce değildir. Köpekler her ne kadar sadık canlılar olarak bilinse de onları rahatsız eden bir durum olduğunda ve artık sabırları kalmadığında ısırma fonksiyonuna başvurabilirler.
Köpeğinizin boyuna göre farklı tutuş teknikleri kullanabilirsiniz. Köpeğiniz 12 kilo altında küçük yapılı bir canlıysa bir kolunuzu göğsünün altına, bacaklarının arasına yerleştirerek, bu kolunuzun eliyle arka tarafını kavrayarak göğsünüz ile kolunuz arasına sıkıştırarak taşıyabilirsiniz.
Orta boylu 18 kiloya kadar bir köpeğiniz varsa bir kolunuzu kaldıraç görevinde olacak şekilde arka bacaklarının arasından geçirdikten sonra diğer kolunuzu da ön bacaklarının arasından geçirin. Sonrasında göğsünüze sabitleyerek köpeğinizi taşıyabilirsiniz. Köpeğinizi bu durumda destekleyerek rahat durmasını sağlayabilirsiniz.
© 2023 Sahil Veteriner Kliniği