Eylül 10, 2023

Kedime Nasıl İlaç Yutturabilirim?

Evcil hayvanlar kimi zaman insanlar gibi hastalanıp bakıma ihtiyaç duyabilir. Tıpkı siz hasta olduğunuzda ilaç alıp iyileşmek için dinlendiğiniz gibi onlar da ilaçlarla bu süreci daha kolay atlatırlar. Kedinize ilaç vermeden önce bilmeniz gereken en önemli nokta veteriner hekimin reçete ve tavsiyelerine uymanız gerektiğidir. Hayvanın hangi ilaca ihtiyaç duyduğunu bilmeden ilaç vermeniz ve hayvanı strese sokarak ilacı almasına neden olmanız kesinlikle istemeyeceğiniz durumlardır.

Kedinize vermeniz gereken ilacın tipi ve verilme sıklığı değişkenlik gösterebilir. Kimi ilaçlar mamaya katılacak şekilde sıvı, kimi ilaçlar tablet formunda, kimi ilaçlar enjektörle, kimi ilaçlar damla şeklinde uygulanmalıdır. Hekim danışması ve yönlendirmesi ile bu ilaçları kedinize siz de uygulayabilirsiniz.

Mamaya Katarak İlaç Verme

Konserve kutularda ya da poşet ambalajlı yaş mama formundaki mamalar sıvı ilaçları kedilere vermeniz için en zahmetsiz yönteme aracılık eder. Özellikle biraz da iştahlı bir kediniz varsa öğün arasındaki yaş mamaya koşarak gelirken ilaç saatini de aradan çıkarmış olabilirsiniz. Eğer ağır koku ve tada sahip bir ilaç değilse kediniz iştahla yerken onu fark etmeyecektir bile. Katı mama ile öğününü tüketirken tablet formdaki ilacı da kaba koyabilirsiniz. Kapta fark edemeyeceği boyut ve renkteki ilacı mamasıyla birlikte tüketebilir. Ancak yaş mamaya katılan tablet ilaçlar hemen eridiği için bu yöntemle verilmesi konusunda veteriner hekiminize danışmanız gerekir.

Yaş Mama ile İlaç Verme

Kedinizin aç olduğu bir zaman diliminde yaş mamaya hayır demesi neredeyse imkansızdır. Çünkü çoğu kedi yaş mamaya koşarak gelir. Sıvı ilaçları onlara vermeniz için en iyi ve en kolay yöntem yaş mama gibi ilacı tüketeceği yöntemdir.

Tablet Formundaki İlaçları Verme

Kediniz hastayken sizi en fazla zorlayacak tek olay tablet ilaçları onlara yutturmak olabilir. Neyse ki alıştıktan sonra bunun oldukça kolay olduğunu görebilirsiniz. Tablet ilaçları kedinize yutturmak için onları düz bir zemine alabilirsiniz. Böyle hareket ederken kendilerine zarar verecekleri etmenleri ortadan kaldırmış olursunuz. Daha sonra bir havlu yardımıyla gövdesini üstten sararak patilerini tutmalısınız. Ancak bu tutma işlemini yaparken hayvanı strese sokmamak için hızlı olmalısınız. Daha sonra orta ve işaret parmaklarınız ile çenesini kaldırdığınız kedinizin dilinin arkasına tableti yerleştirin. Ulaşabildiğiniz kadar derine ittiğiniz ilacı ona verdikten bir süre sonra eğer yalanırsa ilacı yutmuş olduğunu anlayabilirsiniz. Daha rahat yutması için boğazını okşama hareketleriyle ovabilirsiniz.

İzmir Karşıyaka'da 2017 yılında kurulan Sahil Veteriner Kliniği, daha büyük ekibi ve binasıyla yeni adresinde 7 gün 24 saat hizmet vermeye devam etmektedir.