Akne sorunları insanlarda olduğu gibi birçok canlıda da yaşanan bir rahatsızlıktır. Kedilerde de akne şikayetleri yoğun olarak görülmektedir. Kedi aknesi genel olarak çene ve alt dudak kısımlarından başlar. Kıl foliküllerinin tıkanmaya başlamasından sonra sebum isimli yağa benzeyen yapıyla ortaya çıkar.
Kedilerde akne sorunu hayatlarının bir bölümünde ortaya çıkan dönemsel sorun olabilir. Ancak bazı kedilerde de bu sorun ömür boyu sürebilir. Hayvanlarda akne alevlenme sıklığı ve şiddeti farklıdır. Kedinizde akne sorunları yaşıyorsanız büyük olasılıkla bakteriyel enfeksiyon şikayeti de ortaya çıkacaktır. Yapılan araştırmalar kedilerde aknenin yaş, cinsiyet ve ırktan bağımsız olarak ortaya çıktığını belirtmektedir.
Kedilerde akne nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Ancak genel olarak tüy bakımının düzenli ve etkili yapılmamasına bağlı olarak görülebilir. Bunun dışında kedinin cildindeki yağ üretimine bağlı da oluşabilir. Ayrıca kedinizin savunma sistemi fonksiyonlarında ortaya çıkan sorunlar da akne şikayetinin nedeni olabilir.
Bazı kedi sahipleri kedilerinin bakımını yanlış yapabilirler. Kedinizin akne gibi sorunlara yakalanmaması adına çok fazla bakımını yaparsanız yani çene kısmındaki tüyleri çok aşırı tararsanız akne sorunlarına davetiye çıkarırsınız.
Akne sorunlarına karşı mücadele edebilmek için bakımını aksatmamalı ve düzenli olarak veteriner hekim muayenelerinize gitmelisiniz. Böylece kedinizin yaşadığı akne sorunlarıyla mücadele edebilirsiniz.
Kedilerde akne tanısı konması için öncelikle hastalık geçmişinin bilinmesi gerekiyor. Ayrıca bununla birlikte bir veteriner hekime muayene olması gerekiyor. Veteriner hekim öncelikle kedilerde sık görülen uyuz, alerji, yağlı cilt tümörü, sekresyon bezi sorunları, kedi cüzzamı gibi hastalık olasılıklarına bakar. Bu rahatsızlıkların olmadığı belirlendikten sonra kedi aknesi tanısı koymak daha doğru olur.
Hekiminiz tüy diplerinde bulunan mantar gibi sorunları görmek için kazıntı alabilir, mantar kültürü yapabilir, hücreleri mikroskop yardımıyla detaylı olarak inceleyebilir. Belli durumlarda kedi aknesi tanısı koyulmadıysa ilgili bölgeden kedinize acı vermeden bir biyopsi ile örnek alınır ve bu örnek laboratuvar ortamında incelenir. Kedi aknesi tanısı koyulduktan sonra veteriner hekim gerekli tedavi planını oluşturacaktır.
Kedi aknesi tedavisinin ilk aşaması enfekte olan bölgenin antiseptik yardımıyla detaylı olarak temizlenmesidir. Bu yeterli olmazsa veteriner hekim hayvanlara özel geliştirilen antibiyotikleri kullanmanızı isteyebilir. Bununla birlikte yine veteriner hekiminizin önereceği özel şampuanlarla kedinizi yıkayarak da aknenin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Belirttiğimiz yöntemlerle kedi aknesini seyreltmek mümkün oluyorsa, bu süreçte ortalama 2-3 hafta içinde tedavi tamamlanabilir. Ancak akne sorunları bitmediyse ve kısa süre içinde tekrarlama durumu varsa kediniz için düzenli bir tedavi programı hayata geçirilir. Kedinizin cildinde ikincil bakteri enfeksiyonu varsa oral antibiyotikler verilebilir.Ayrıca akne tedavi ve bakımı konusunda istediğiniz zaman veteriner hekiminizden tavsiye alabilirsiniz.
© 2023 Sahil Veteriner Kliniği