Kafanızdaki soru işaretlerini gidermek amacıyla ve kedi ya da köpeğinizin tüy dökme sorunun önüne geçebilmek için alabileceğiniz önlemleri sizler için bir yazıda toplamak istedik.
Tüylü dostlarımızın fizyolojik ve patolojik olarak bir çok sebepten tüy değişimi görülebilir.Fizyolojik olarak büyüme döneminde yavru tüylerin değişimi, mevsim geçişlerinde değişen tüy yapısı ve genel olarak az da olsa dökülecek tüyler normal kabul edilebilir. Fizyolojik ve patolojik dökülmesini ayırt edebilmek çok önemlidir. Bu ayrım da en önemli faktör hasta yakının gözlemi ve veteriner hekimi ile olan iletişimidir.
Patolojik sebepler; Paraziter kaynaklı , hormonal bozukluklar , viral bakteriyel enfeksiyonlar , stres durumları , alerjik reaksiyonlar ,beslenme bozuklukları , psikolojik değişimler , sık ve yanlış ürünlerle yıkama vb. gibi durumlarda görülebilir. Bu noktada önemli olan erken fark edebilmek ve Veteriner hekiminize mutlaka iletişime geçmektir.
Kedi ve köpeklerdeki tüy dökülmesini hiçbir zaman tamamıyla engelleyemeyiz. Fakat büyük ölçüde tüy dökülmesinin önüne geçebiliriz. Öncelikle tüy bakımı , düzenli taramak önem taşır . Rahat tarama yapabilmek için yavru döneminde başlamak ve alıştırmak önemlidir. Yetişkin çocuklarda alıştırmak için farklı yöntemler denenebilir. Örneğin öncelikle başlangıçta koklatıp etrafında bulunmasını sağlayabilirsiniz . Direk bir tarama yapmak yerine küçük bölgeler halinde irritasyon yaşatmadan sabırla düzenli olarak tekrar edilebilir veya farklı tarzda ürünler deneyebilirsiniz. Özellikle eldiven şeklinde ki ürünlerde alışma süreci daha rahat atlatılabilir. Sık yıkama yapmaktan kaçınılmalıdır. Tüy bakımı konusunda profesyonel destek almalı veya evde yapılacak uygulamalar konusunda iyi kalite ürünler kullanmalısınız. Dış parazit uygulamaları düzenli yapılmalıdır. Veteriner hekiminiz kontrolünde hekiminizden ulaşacağınız doğru ilaçlarla etkili tedaviye ve korumaya ulaşabilirsiniz.
Beslenme deri tüy sağlığı için en önemli etmenler arasındadır. Yavruluk döneminden itibaren yaşına ve kg uygun olan iyi kalite mamalarla beslemek önem taşır. Fakat her iyi mama her çocuğa iyi gelecek gibi bir durum yok . Bireysel farklılıklar yaşanabilir ve doğru mamayı seçmeniz zaman alabilir. Bu konuda en sağlıklı ve sizin çocuğunuz için uygun olan öneriyi veteriner hekiminiz muayenesinden sonra ulaşmanız mümkün olacaktır. Mama beslemesi dışında farklı beslenme şekilleri de tercih ediyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda da tam ihtiyacı karşılayabilmek vitamin mineral dengesini sağlayabilmek önemlidir. Veteriner hekiminiz kontrolünde devam etmek önereceği takviyelerle desteklemek önem taşır. Deri tüy sağlığı için uygun olan destek ürünlerde dönem dönem veya tedavi ve koruma süreciniz için kullanılabilir. Burda önemli olan doğru ve etkili olan ürünü seçebilmektir. Sonuç olarak, tüy dökülmesi her dönemde yaşayacağımız bir durumdur . Fizyolojik olarak yaşanan durumun aksine tüy dökülmesini fark ettiğinizde veteriner hekime götürmeniz önemlidir. Böylece kapsamlı bir kontrol yaptırıp doğru tedaviyi almasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca derisinin ve tüylerinin bakımı konusunda istediğiniz zaman veteriner hekiminizden tavsiye alabilirsiniz.
© 2023 Sahil Veteriner Kliniği